ביטחון עצמי – ללמוד מאחרים או פשוט להיות עצמי?

רבים מאיתנו שמענו את המשפט פשוט תהיה עצמך, כשהבענו בפני מישהו את החששות שלנו. ובד"כ משפט זה מתסכל ומייאש אותנו כשאנחנו לא מרוצים מעצמנו.

אנו גם שומעים שאם אנו רוצים להקרין ביטחון עצמי אז אנו לא צריכים לנסות להיות כמו אחרים. מצד שאני אנו קוראים המלצות להתבונן בבעלי ביטחון עצמי וללמוד מהם כיצד הם מתנהגים ומה מאפשר להם את ביטחונם העצמי.

כאן אני מציע לך לבחון מחדש את הרעיונות האלו ולבדוק מה זה בכלל להיות עצמך? האם עליך לקבל את עצמך בכל מצב? האם ואיך אפשר ללמוד מאחרים מבלי לאבד את עצמנו ?  

_______________________________________________________

במובנים רבים האופן שבו אנו מתנהגים, הינו מי שאנחנו. כשאנו מסתכלים על האנשים שסביבנו אנו רואים בעיקר את הפעולות שלהם, ומהפעולות אנו מסיקים על פנימיותם.

אנו חושבים בצורה הזאת באופן כל כך אוטומטי עד שאיננו מבחינים בצד השני של המטבע. צד שבו זה דווקא ברור שלא ייתכן שבני אדם הם רק  אוסף של התנהגויות.

ההתנהגויות שלנו בעיקר נועדו לעזור לנו להסתדר עם הסביבה שלנו ולהשיג את מבוקשינו. זה הכל!

אומנם ההתנהגויות שלנו הם תוצאה של הרגלים של שנים רבות, ולכן לפעמים קשה לשנותם, אך זה לא בלתי אפשרי!  

זוהי נקודה פשוטה ועמוקה בו זמנית. מאחר ואנו כה רגילים לחשוב על עצמנו כעל רשימות של התנהגויות ותכונות.

אך אם תסתכלו על התכונות שלכם אולי תוכלו לראות שיש למשל את "הנחמד החייכן" שפשוט מנסה לקבל תמיכה וקבלה, או אולי כדי לגרום לאדם שמולו לשתף איתו פעולה. אולי תוכלו למצוא את "הדעתן העומד על שלו" שפשוט מנסה לזכות בכבוד והערכה או להגן על עצמו ע"י הגדרת הגבולות שלו או סתם כדי להגדיר את עצמו, לעצמו ולאחרים.

אין בכל זה כל רע, ואוכל להמשיך בדוגמאות בלי סוף. אך  אני רק מנסה להמחיש עד כמה התכונות שלנו הם בסף הכל הדרכים שבאמצעותן אנו מנסים להשיג דברים, ולא באמת מי שאנחנו.

כאן בודאי תרצו לשאול בהתרסה, "אז מי אנחנו, אם כן?"  אני לא הולך לענות על זה כאן, ואין כוונתי להיכנס לדיון פילוסופי או רוחני כרגע. 

מה שחשוב לצורך העניין הוא, שמי שלא תהיו, למישהו הזה יש את חופש לבחור את ההתנהגויות שלכם, את האופן שבו תבטאו את עצמכם. אני מדגיש זאת מאחר ורבים מרגישים שהם אינם יכולים להשתנות.

למה הם מרגישים שהם לא יכולים להשתנות? כי הם מאמינים שהם האופי ו/או אישיות שלהם, ואת מי שהם הם לא יכול לשנות.

לעומתם יש כאלה שמבינים שהם יכולים להשתנות (ע"י שינוי ההתנהגויות), אך הם אינם רוצים כי הם לא רוצים לשנות את מי שהם.

בשלב זה אני מאמין שאתם כבר מבינים שההתנהגויות – הטקטיקות שלכם להשיג את רצונותיכם – אינם מי שאתם.

אך אוסיף שבמקרים רבים הסיבה שלא תרצו לשנות את ההתנהגויות שלכם, זה בכלל מכיוון שאתם פוחדים לשנות אותן.

שבסתר לבכם אולי כן הייתם רוצים להתנהג כמו אנשים אחרים, אך אינכם יודעים כיצד תוכלו לעשות זאת בלי לעורר תגובות לא נעימות מסביבתכם.

במידה והייתם יודעם להסביר את השינויים שלכם באופן שהייתם מרגישים שהיה מתקבל, רבים ממכם היו שמחים לשנות מייד התנהגויות רבות. 

מי שאינו יודע כיצד להתנהג אחרת בלי להרגיש מגוחך, שזה בעצם פחד שילעגו לו, מושך את כתפיו ואומר "אבל ככה אני, אני לא יכול להשתנות".  

אולי עכשיו תרצו לשאול "מה, אני לא צריך לקבל את עצמי כמו שאני?".

הדרך הטובה ביותר לחשוב על השאלה הזו היא מתוך ההבנה שיש קו אמצע בין לקבל ולא לקבל את עצמכם.

מאמצים שאנשים עושים כדי לקבל את עצמם רק מסתירים את החלק שבהם שאינו מקבל את עצמם.

אם תמצאו את שני המקומות בתוככם, גם את החלק שמקבל את עצמו וגם את החלק שלא מקבל את עצמו, ותכירו בכך ששני החלקים האלה ימשיכו להתקיים תמיד, תרגישו נינוחים ואמיתיים יותר.

תוכלו להרגיש גם את הנינוחות של אדם המקבל את עצמו וגם את האמונה בעצמכם שתצליחו להשתנות בדברים החשובים לכם.

אחרת הניסיונות שלכם לקבל את עצמכם תמיד ירגישו כסוג של שקר.

כאן המקום להזכיר שוב שאתם לא ההתנהגויות שלכם.

בכך שתשלימו עם תוצאות לא מספקות של הרגלים שאינכם יודעים כיצד לשנות, אינכם מקבלים את עצמכם אלא מנסים לקבל את מצבכם שהוא תוצאה של הרגלים אלה.

בהקשר זה אבהיר שהעובדה שתמיד יש בכם גם חלק שמקבל וגם חלק שלא מקבל, לא אומר שלא כדאי להעמיק בתרגולים של קבלה עצמית או קבלה של מצבכם.  

ע"י תרגול העבודה של ביירון קייטי למשל, תוכלו לחוות שחרור מסבל רב הנגרם כתוצאה של מחוסר קבלה של המציאות.

אך דווקא בכך שתכירו בזה שבאופן טבעי (וכך זה אצל כולם) תמיד יישאר חלק שלא מקבל את המציאות, יאפשר לחלק שכן יכול לקבל את המציאות, להעמיק ולהעניק לכם חוויה משוחררת וחופשיה.

ובנוסף דווקא הכרה כזאת תטעין אתכם באנרגיה שתעזור לכם לשנות את מה שחשוב לכם.

הסברתי כל כך הרבה ועוד לא דברנו בכלל על למידה מאחרים.

אולי כעת אחרי שהדגשתי שוב ושוב שאתם לא אוסף הטקטיקות שלכם, יהיה לכם קל יותר לחשוב על האפשרות להתחיל ללמוד מאחרים.  

מובן מאליו שבמידה ואתם רוצים לשנות את התוצאות שבחייכם, עליכם לשנות את הפעולות ואת ההתנהגויות שלכם.

ע"י התבוננות מלאת תשומת לב באחרים שמשיגים את מה שהם רוצים תוכלו ללמוד הרבה על איך הם עושים זאת, על הטקטיקות שבהם הם משתמשים.

נכון, ישנם סגנונות שונים לאנשים שונים ואתם עשויים לא להיות מעונינים להשתמש בכל טקטיקה שאתם נתקלים בה.

למשל אולי לא תרצו להשתמש במניפולציות, אולי לא תרצו להיות מזויפים – מצוין – תמצאו אנשים אחרים להתבונן עליהם.   תמצאו אנשים ישרים, אמיתיים, טובים ואכפתיים ולמדו מהם. אם אין כאלה היכן שאתם מסתובבים, כדאי לשקול להסתובב במקומות אחרים.

בכל מקרה, ע"י התבוננות, ולפעמים גם תוכלו להתייעץ איתם, תוכלו ללמוד המון.

 

לסיום אתן טיפ: בהנחה שמצאתם לכם מודלים טובים, ולמדתם להתבונן בהם בתשומת לב כדי ללמוד מהם,  ואתם הייתם רוצים להשתמש באחת מהטקטיקות בסיטואציה מסוימת אך אתם עדיין חוששים – התבוננו בתוך עצמכם ובדקו מאילו תגובות אתם חוששים.

ואז שאלו את עצמכם איך תוכלו להתמודד במצב הזה או איך המודלים שלכם היו מתמודדים במצב כזה.

אם לא עולה לכם כלום מייד המשיכו לשאול והמשיכו לחפש את התשובה במודלים שלכם, אם ע"י התבוננות, ואם ע"י התייעצות ישירה איתם. תתפלאו כמה אנשים מוכנים לעזור.

בהצלחה.